[...] Jednakże osiągnięte w grupie kofeiny stężenie NEFA nie koreluje z tą tezą. Teoretycznie wyrzut insuliny powinien zaszkodzić mężczyznom w grupie, w której podawano węglowodany. Nie stało się tak zapewne przez wysoką intensywność treningu. Jony H+ zakwasiły środowisko komórkowe. Zakwaszenie wywołało inhibicję fosfofruktokinazy oraz [...]
[...] wielogodzinnego podwyższenia stężenia insuliny, co jest niekorzystne dla utylizacji tłuszczu. Przykładowo, w badaniu Lin F. Changa i wsp. przed podaniem posiłku bogatego w węglowodany (grupa „wysokich węglowodanów oraz niskich tłuszczy” otrzymała 21 g tłuszczu oraz 158 g węglowodanów) utlenianie WKT było wysokie, poziom WKT w osoczu wynosił [...]
[...] powszechną aprobatę. Na kilka dekad dieta o niskiej zawartości tłuszczów stała się podstawowym rozwiązaniem i fundamentem schematów żywieniowych. Taka dieta (zawierająca węglowodany) miała przyczyniać się do zredukowania ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Temat cukrów wrócił na tapetę w 2004 r., gdy dr George Bray, badacz zjawisk powiązanych [...]
[...] podaży z tłuszczów, to znaczyłoby, iż zjadał tylko 750 kcal z tłuszczów, czyli ~ 84 g tłuszczów dziennie. Teraz pytanie: co zapewniało pozostałą ilość energii?! Jeśli węglowodany, to musiałoby ich być np. 1500 kcal dziennie, czyli 375 g dziennie, a nie jak napisał autor: „od 70 do 150 g dziennie”. I wtedy dopiero wszystko zaczęłoby się [...]
Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]
[...] szczególnie przez zdesperowane kobiety. Z reguły nie mają one pojęcia o tym, jak funkcjonuje organizm, czym jest bilans kaloryczny, czym różnią się tłuszcze, proteiny i węglowodany. Diety białkowe nie są odpowiednie dla sportowców Skuteczność diet wysokobiałkowych Dlaczego dieta Dukana stanowi zagrożenie, nie rozwiązanie? Dieta Dukana a [...]
[...] tego zagadnienia, jak najszerszemu gronu Czytelników. Podsumowanie Pamiętaj, to nie miłość do węglowodanów może być problemem. To głównie źle dobrane produkty zawierające węglowodany oraz nieumiarkowanie w spożywaniu samych węglowodanów - vide początek artykułu o kaloriach - mogą je generować... Hołduj swojej miłości, ale miej ją pod kontrolą!
[...] inaczej wygląda kwestia podawania węglowodanów w czasie wysiłku fizycznego. Taka strategia jest dobrze udokumentowana w badaniach naukowych. Przeczytaj także: Kiedy brać węglowodany przed czy po treningu? Referencje, badania, piśmiennictwo: AS Theodorou The effect of combined supplementation of carbohydrates and creatine on anaerobic [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
Każdy z nas lubi sobie czasami odpocząć od reżimu dietetycznego i zjeść coś, co wyjątkowo lubi. Dla sporej części osób są to różnego rodzaju słodycze, fast-food czy przekąski. Niektórzy wliczają tego typu odstępstwa w bilans kcal, traktując jako element diety, a inni traktują jak oszukane posiłki zjedzone np. raz w tygodniu jako dodatkowa pula [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]
Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]
[...] metabolizmu. Kolejnym negatywnym aspektem płynącym z braku glukozy w diecie jest spadek sprawności naszego mózgu, któremu nie zostaje dostarczone jego główne paliwo, czyli węglowodany. Również nasza wątroba cierpi z powodu braku węglowodanów. Nasz organizm jest zmuszony do przetworzenia białka w energię. Znacznie bardziej obciąża to organizm [...]
Wszystko wydaje się proste, póki sam nie zaczniesz tego robić. Uniknięcie wielu błędów nie jest możliwe, z wielu przyczyn. Jedną z nich jest psychologiczny mechanizm obronny, działający na zasadzie: trener wskazuje mi pewne kwestie, poprawia technikę, wskazuje błędy, dlatego, że „chce się czepiać”, „ponieważ mnie nie lubi”, „zbyt mocno wchodzi w [...]
[...] Kiedy wykonywać interwały? Najlepiej 2-3 h po posiłku, nigdy rano i na czczo. Jeśli celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, w dzień treningu interwałowego oraz w kolejnych 36-48 h należałoby ograniczyć zjadane węglowodany, szczególnie cukry proste. Mają one negatywny wpływ na wyrzut insuliny oraz utlenianie kwasów tłuszczowych w ustroju.
Trening aerobowy dla niektórych osób wydaje się koniecznością, dla innych nadmiarową, wręcz szkodliwą czynnością. Jak wyjaśnić tę sprzeczność? Czy aeroby nie przynoszą żadnych rezultatów? Czy liczą się tylko interwały? Jakie są najlepsze formy aerobów i kiedy umieścić podobny trening w planie? Tego wszystkiego dowiesz się z lektury poniższego [...]
Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]
Przyjmuje się, że węglowodany są najtańszym składnikiem diety, dlatego współczesne wojskowe racje żywnościowe są budowane tak, aby dostarczać głównie węglowodanów, a mało protein oraz wartościowych źródeł tłuszczu. Nie powinno to dziwić, gdyż podejście do białek i tłuszczów w diecie sportowca zmienia się powoli i napotyka na duży opór materii, a [...]
Niezależnie od tego, czy próbujesz stać się silniejszym, pozbyć się dokuczliwych kontuzji, czy po prostu nabrać więcej masy mięśniowej, jednym z najtrudniejszych elementów jest realizowanie zapotrzebowania na makroskładniki, czyli tzw. trzymanie diety. Postęp, a nie doskonałość! Gdy Twoim celem jest zwiększenie masy ciała, możesz spożywać [...]
[...] tłuszczów i węglowodanów. Sprawia to, że mamy skoncentrowany produkt białkowy, którego zadaniem jest dostarczenie tylko i wyłącznie białek, bez pozostałych dodatków, jak węglowodany czy tłuszcze. Odżywki białkowe pozyskiwane są głównie z białek serwatkowych, jednak ich źródłem mogą być również białka pochodzenia roślinnego, czy też inne [...]